ponedeljek, 4. april 2011

Priprava čaja KAS-81

Preparat KAS 81 se enostavno pripravi in ga vsakdo lahko uporablja. Sestavine za preparat so grenki pelin in borovi vršički. Pri nabiranju sestavin je potrebno biti pozoren.

Pelin (Artemisia absinthium L.) se nabira v dveh obdobjih:
  • v obdobju vegetacije, to je v času bujne rasti – razvoj zelene mase (dolžina stebla cca 20cm) in
  • v času cvetenja, orientacijsko je to obdobje april in julij (avgust). Borovi vršički se nabirajo skupaj z mladimi iglicami v dolžini do 4cm od vrha. Lahko se nabira tudi ločeno vršički in ločeno iglice in se združi naknadno. Surovina se suši v temnem oziroma zasenčenem kraju pri temperaturi do 20 stopinj Celzija. Posušena surovina se zdrobi, tako da njeni deli ne presegajo 4cm. Do uporabe se hrani na suhem, hladnem in prezračenem prostoru. Rok uporabe je do dve leti. Po nekaterih podatkih iz literature se predvsem uporabljata beli bor (Pinus silvestris L.) ali črni bor (Pinus nigra Arnold), predvsem zaradi visoke vsebnosti vitaminov.
Priprava preparata

Za pripravo preparata se uporabljajo omenjene snovi v naslednjem razmerju: 50g grenkega pelina, nabranega v času vegetacije in 900g nabranega v času cvetenja, plus 50 g borovih vršičkov. Zmes se prelije z 10 litri vode in kuha v pokriti emajlirani posodi 2-3 ure na majhnem ognju, a se nato odstavi, da ostane na toplem kraju 8 ur (ovito v tople krpe). Potem se precedi skozi 2-3 sloja gaze.

Po prvem krmljenju lahko preostanek koncentrata damo zmrzniti kot ledene kocke (vrečke za ledene kocke)

Uporaba preparata

Tako dobljeni preparat v obliki zvarka (čaja) se dodaja sladkornem sirupu (v razmerju 1,5:1 v korist sladkorja) v količini 30-35ml na vsak liter sirupa. Pri jesenskem krmljenju se dodaja družinam odvisno od njihove moči, 6 do 10 litrov sirupa v 3-4 krat. Preparat se lahko dodaja tudi spomladi v času dražilnega krmljenja.

Opozorilo:
  • Med kuhanjem snovi, mora biti posoda pokrita, da bi se preprečile izgube aktivnih rastlinskih snovi, kot so eterična olja.
  • Krmimo zvečer, da ne bi preveč vznemirjali čebel.
  • Snov vsebujejo še: karotin, taninske materije, fitoncide, askorbinsko kislino in dr. Ni potrebno dolivanje vode zaradi izparevanja.
Preparat deluje pogubno na varoo v vseh fazah njenega razvoja. Ko se daje z jesensko prehrano, predstavlja odlično preventivo proti nozemozi. Deluje dražilno tudi na zaleganje matice.


O tem je pri nas prvi pisal Dr.Jože Rihar v Slovenskem čebelarju št. 9/1988. Kot vir navaja študijo sodelavcev (A.J.Aleksandrov i J.I. Sutov) na  Veterinarsko-sanitetnem inštitutu v Moskvi iz petdestih let prejšnjega stoletja. Njihove ugotovitve so bile na treh kontrolnih skupinah:


Opazovalni čebelnjak 
poprečne vrednosti pri terapiji
KAS-81
Folbex
Naravni razvoj

Zasedenost ulic spomladi
5,2 ul.
2,2 ul.
1,6 ul
Število mrtvih čebel
1,8
4,1
5,4
Število zaleženih celic na panj
28,2%
10,8%
6,2%
Okužba z Varroa:
5%
5%
33%
Pridelek medu
50,2 kg/panj.
27,7 kg/panj.
+
Število zasedenih ulic jeseni
10,3 ul.
6,9 ul.
+

1 komentar:

  1. Priporočljivo je spomladi opraviti vsaj eno krmljenje s preparatom KAS-81. 2-3 dcl sladkorne raztopine na družino.

    OdgovoriIzbriši