sreda, 29. februar 2012

Prezimovanje nukleusov v RV panju

Prvi spomladanski pregled


RV in EV nakladni panji so zelo primerni za vzrejo matic in  rezervnih družin za naslednje leto. Vsako naklado lahko pregradimo na dva, tri ali štiri dele in naredimo prav toliko plemenilčkov ali  nukleusov. Vse to se vzreja na gospodarski družini, ki je ločene s posebno pregradno desko, da ne prihaja do ropanja čebel. Pred jesenjo lahko oblikujemo tri samostojne nukleuse.


Navadno se delajo nukleusi na petih satih, vendar za uspešno prezimitev na Kočevskem je najbolje imeti čebele na desetih satih - v eni nakladi RV panja.Na priloženem posnetku boste lahko spremljali razvoj rezervnih družin. 

V eni nakladi smo vzgojili tri nukluse, matice so se zvalile15.avgusta 2011 in so se oprašile do konec istega meseca. Družine so bile v septembru prestavljene v samostojne RV naklade. Vsaka družina je dobila en sat pokrite zalege, sat cvetnega prahu in tri medene sate. Matice so hitele zalegati še cel september na sedmih satih. V novembru smo jim dodali še tri medene sate iz rezerve. Čebele so bile trikrat zdravljene proti varoi. Družine so dobivale tudi zeliščni preparat pelina in borovih vršičkov KAS-81, ki dobro vpliva na imunski sistem čebel.

Potenciali takega načina čebelarjenja so veliki, saj je možno iz ene gospodarske družine pridobiti vsaj pol ducata rezervnih družinic. Pri tem pa donos medu ni nič manjši, saj se uporablja Snelgrova pregradna deska, ki omogoča, de se gospodarska družina še okrepi med samo pašo.


Dragan Stijepić
Čebelarstvo Roemergrund

Ni komentarjev:

Objavite komentar